Curatorial selections from Contemporary Turkish Art

 MİHRİBAN YILMAZ

YARATTIĞI ESERLERİ İLE GÜNDEMDE OLAN İSİM; Duygu Yaşam'ın ArtKritik sitesinde sanatçı için yazmış olduğu yazı (sitenin izniyle Alıntıdır)


ART CONTACKT 2022 NİN YILDIZI; MİHRİBAN YILMAZ

Mayıs 27, 2022

Duygu Yaşam- (Art Kritik)

Öteden beri İstanbul'da açılan sanat fuarlarına, acaba şok edecek çalışmalar görebilirim mi diye giderim. Art Contact 2022 çağdaş sanat fuarını da aynı niyetle gezmek istiyordum. Açılış gününde Facebook sayfalarında paylaşılan fotoğraflarda, ilginç bazı çalışmalar gözüme çarptı ve mutlaka fuarda o gördüğüm işlerin sanatçısını sorgulamayı kafama koydum.

Sanatçının adı Mihriban Yılmaz. Ordu doğumlu şu sıralarda Gazi Üniversitesinde doktora eğitimi yapıyor. Atölyesi Samsun'da, Ankara-Samsun hattında seyahat ederken, bir yandan da yeni kurgulayacağı resimleri için, gözlemler yapıyor...

Sanatçının sürekli arayış içinde olması gerektiğine inanan Mihriban, ilk dönemlerinde yarattığı figürsel resimlerini, felsefi bir anlayış ile deforme etmeye başlıyor... Aslında yaptığı, yaşamın içindeki bilinmezliklerin, gizemlerin ve saklanması gereken duyguların parçalanışı gibi.

Resimlerini, yaşamın sürdürüldüğü mekanların derinlikleri ile bütünleştirerek, ışıltılı renk çalışmasıyla sanki tülden bir perde çekiyor anlatımına. Yarattığı göz alıcı perdenin arkasındakilerin algılanmasını izleyiciye bırakıyor ve onun resimlerine baktığınızda sanki yaşayan bir serüvenin heyecanını da duyabiliyorsunuz.

Sosyal medyada paylaşılan fotoğraflardan, sanki çalışmalar, Adrian Ghenie'den esinlenilşmiş gibi geldi. Fakat resimlerin karşısına geçtiğim zaman gördüğüm oldukça şaşırtıcı oldu. Çünkü Adrian Ghenie'de Mihriban Yılmaz'ın resimlerini görse, o da benim gibi heyecanlanır ve tebrik ederdi sanatçıyı.

Sanatçımızın çalışmalarından anladığım bir başka detay da, Mihriban'ın gözlemlediği şeyleri hafızasında yoğurarak, tuvale dökmeden önce dengesini kurduğu gerçeği. Çünkü onun yüzeyde yarattığı ahenk ve derinliği elde edebilmek, ancak iyi bir konsantrasyon gerektirir ki, bu da Mihriban'ın, sanatına tavizsiz bir şekilde odaklanmış olduğunu gösteriyor.

Mihriban Yılmaz resimlerinde bugün geldiği yere, uzun bir maratondan sonra ulaşıyor ve ilk dönemlerindeki deformasyon çalışmalarından sonra, kendi, renkçi üç boyutunu kurarak, sanatını sağlam bir felsefe üzerine oturtuyor...

Art Contackt 2022 fuarının sürpriz sanatçısı olarak tanımladığımız Mihriban Yılmaz, şimdiden sanatıyla, uluslararası bir başarıyı ortaya koymuş durumda...

GÜZEL BAKIR

ÖZGÜN ÜSLUBU VE KENDİSİNE ÖZGÜ TEKNİĞİYLE, SENTEZ FELSEFESİNİ YARATAN SANATÇI...

Güzel Bakır, 18 yıl Yücel Dönmez atölyesinde özel eğitim aldı ve sanatçının asistanlığını da yaparak, görsel sanatlarda çağdaş sanatının felsefesini kurdu. 

Çocukluğunda yaşadığı Tunceli yöresinde, tarlalardan, harman yerlerinden ve yerel yaşamın insanlara yüklemiş olduğu sabırdan yola çıkarak, kendi özel tekniğini ve üslubunu yarattı. 

Bakır, herkeste bulunmayan yüksel bir sabır ile eserlerine odaklanarak,  binlerce çizgisel lekelerden oluşturduğu mesajlarını, bir görsel ipnotizma yoluyla izleyenlere vermektedir. Onun resimlerinin, insanlarda görsel bir  düşünme mekanizmasını tetiklediğini belirten bir sanat eleştirmeni, "Güzel'in resimleri ile çağdaş sanatın aynı zamanda  çok boyutlu bir düşünme mekanizmasını tetiklediğini de düşünebiliriz" diyerek, sanatçının çalışmalarındaki gizeme dikkat çekiyor.
 Aynı zamanda  yazarlığını da profesyonel bir alana taşımış olan Bakır'ın, Kan Çiçeği ve Mavinin Gelini adlı iki romanı bulunmaktadır. Bizim itaplar tarafından yayımlanan romanlarını kitapçılardan edinebilirsiniz.

Güzel Bakır'ın resimleri koleksiyonerler tarafından da ilgiyle karşılanıyor ve ülkemizde sanatçıdan etkilenmiş olan bir çok genç sanatçıya da rastlamak mümkün...

GÜZEL BAKIR DOĞANIN ÖZÜNE YOLCULUK

Güzel Bakır 18 yıldan beri kendi özgün üslubunu kurabilmek için, sanatı bir laboratuvar gibi inceliyor ve araştırmalarının sonunda kendine özgü üslubu ve özel tekniğini kurarak, ismini geleceğe emin adımlar atan genç sanatçılar arasında iyi bir yere konumlandırıyor.

18 yıldan beri, Yücel Dönmez atölyesine bir sanat akademisine gider gibi devam ederek, Dönmez'in yıllarını vermiş olduğu deneyimlerinden faydalanarak, bir sanatçı adayının nasıl kendi özgünlüğünü elde edebileceğinin sırrını çözerek, kendisine özgü çalışmalarını gerçekleştiriyor. Bu konuda Güzel Bakır' şunları söylüyor, "Aynen akademi sınavına girer gibi hocam yeteneğim olup olmadığı konusunda bir dizi çalışmalar yaptırarak, sonuca ulaştı ve yeteneğimin olduğunu söyledikten sonra, hocanın dediklerini anlayabilmek ve kendi yolumu çizebilmek için çalışmalarabaşladım. Bir çok denemeler yaparak, kendime göre üsluplar geliştirdim. Bu arada özel tekniğimi de bulmam gerektiğini iyice anlamıştım ve ona da yoğunlaşarak, çeşitli yöntemler denedim. Her defasında yaptığım teknik çalışmalarının başka yabancı ressamlar tarafından da uygulandığını görünce , yeniden başa döndüm ve tatile gittiğim kentimizde doğayı izlerken, aynı zamanda ne yapmam gerektiği de gözümde canlanmaya başladı ve köyümüzden sentezler kurmaya başladım kafamda. Çocukluğumda izlediğim harman sürenler ve rüzgarın kaldırdığı bazen gözümüze kaçan saman parçaları ve de Munzur dağlarının rengarenk çiçekleri hafızamda canlandı ve bu andan sonra tekniğimi ve üslubumu kurmam benim içi kolay oldu. Çalışmalarıma konsantre olduğum zaman, bir film şeridi gibi yaşamım da gözümün önünde canlanır ve o heyecanla, bir sabır gerektiren işlerime odaklanarak, insanları bakarken heyecanlandıran, düşsel görsellerimdeki felsefeyi çözmeye davet ediyorum. O felsefe ki, yaşanmışlıkların, umutların ve sabrın ilmik, ilmik dokunduğu ansiklopedik bir halı gibidir, binlerce öyküye yol açar."

 SEMA ÖZEVİN

"Işıkla boyama  tekniğini tamamen zifiri karanlıkta sadece el feneri aydınlatması yaparak fotoğraflarında kullanan sanatçı, eserlerini çok uzun pozlama yöntemiyle üretiyor.

Sema Özevin

Fotoğraf ve Video Artist

Sema Özevin 1996'dan bu yana fotoğraf ve video alanında uluslararası düzeyde kabul görmüş eserler vermektedir. Sanatçı; kurmaca, deneysel, figüratif ve soyut stillerde zaman, mekan ve uzam düzleminde ürettiği Choronotope serisi, Womans Aura, Kinestetik, Kozmoz, Koza, Paradoksal Döngü, Espas, Paralel Evren, Ouroboros Sonsuz Döngü projelerini gerçekleştirdi. Çalışmalarında soyut zaman ile somut mekanı birleştirirken deneysel teknikler tercih ederken zaman zaman da görüntülerde yapı sökümleri ve form bozulmaları yaratarak görüntüleri manipüle etmektedir.

Belgesel çalışmalarını ise tersane, çimento fabrikası, hayvan pazarı, eskici pazarları ve üretim hikayelerinden yola çıkarak yerel emeği anlattığı Pişmaniye tatlısı belgesel projesi ilki olmak üzere birçok sanayi belgeselini çalıştı. Sanatçı kurumsal iletişim, sürdürülebilir marka iletişimi alanında yapmış olduğu çalışmalarının paralelinde akademik alanlarda çeşitli üniversitelerin iletişim fakültelerinde sanat alanında eğitimler vermektedir. Çalışmaları semozevin.com adresinden takip edilebilir.

Fotoğrafçılığın yanı sıra film alanında videoart, belgesel kısa film ve uzun metraj film çalışmalarını sürdürmekte olup yönetmenlik ve görüntü yönetmenliği yapmıştır. Belgesel ve kurmaca üç kısa filmde; "Babam'a", "Davut Dedem" ve "Pişmaniye"de Yönetmenlik ve Görüntü Yönetmenliği, uzun metraj sinema filmi "Barınak" ta Görüntü Yönetmenliği görevlerini üstlendi. Almanya Berlin'de, Amselcom Müzik Prodüksiyon firması için video klipler üretmeye devam etmektedir. Sanatçının video çalışmalarına Sema Özevin Art TV YouTube kanalından ulaşılabilir.

Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü'nde lisansını okul birincisi olarak tamamladıktan sonra Yüksek Lisansını Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü'nde paradokslar, döngüler bağlamında videoart üzerine kapsamlı bir tez yazarak derece ile tamamladı. Radyo Televizyon Sinema bölümünde doktora eğitimi devam etmektedir.

Fotoğraf ve video sanatı alanında almış olduğunuz dereceleriniz var mı?

Bir çok ulusal ve uluslararası yarışmada çeşitli kategorilerde 350'den fazla ödül ve dereceler aldım. Sonuç kartlarımla birlikte fotoğraf federasyonuna başvurum sonucunda Fransa'da bulunan Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu'ndan "FIAP Fédération Internationale l'Art Photographique" Fotoğraf Sanatçısı (AFIAP) ve Mükemmellik (EFIAP) ünvanlarını aldım. Bu derceler benim uluslararası platformlarda tanınmam açısından oldukça etkili oldu.

Solo sergilerinizden bizlere bahseder misiniz?

Bu yıl sonu 15. Kişisel sergimi açmak üzere projelerimi tamamlıyorum. Solo sergilerimi Amerika, Avusturya, Kıbrıs, Türkiye'de ise çeşitli önemli sanat lokasyonlarda gerçekleştirdim. Birçok ülke ve şehirde 50'den fazla da grup sergilerinde tiriptik, diptik ya da tek fotoğraf, enstalasyon, video ve sanatçı performanslarımla işlerimle katıldım. Fotoğraf alanında yaptığı yurtiçi ve yurtdışı kurum, kuruluş, dernek ve üniversitelerde 35'ten fazla sunum ve söyleşi gerçekleştirmiştir.

2021 ChronotopeFotoğraf ve Videoart Sergisi -Corpus Gallery İstanbul-Türkiye
2020 Labirent "Womans Aura" Fotoğraf ve Videoart -3D Viar Online Sergi - İstanbul-Türkiye
2018 Uluslarası Bursa Fotofest "Ritüeller" Sema Özevin "Anı Bekçileri" Kayıp Fotoğraftaki Yüzler- (100 kare) Fotoğraf Enstalasyonu - Bursa-Türkiye
2017 Kore Çağdaş Sanat Sergisi, Kore Türk Dostluğu 60. Yıl Sergisi, "Acını Bohçala ve Göm", (25 kare) - Ankara-Türkiye

2014 The Built Environment Lower East Side İstanbul-Perpetual Summer Proje: Josh Tonsfeldt, Ouroboros Sonsuz Döngü / Sema Özevin Enstalasyon & Performans Art Mixer Galeri, İstanbul

2015 Paradigma Fotoğraf-Videoart-Enstalasyon Sergisi, Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Yüksek Lisans Bitirme Sergisi - Ankara-Türkiye
2013 Paradoksal Değişim fotoğraf sergisi ve videoart gösterimi - Kıbrıs Yakın Doğu Üniversitesi İletişim Fakültesi - Lefkoşa, Kıbrıs
2012 Bir Emeğin Öyküsü "Pişmaniye" sergi ve fotoğraf albümü lansmanı Tüpraş Genel Müdürlüğü - Kocaeli-Türkiye
2011 - Woman's Aura Usa Photography Art Exhibition 05-30 August, Gallery Expo, Long Beach, California - Amerika
2011 Bir Emeğin Öyküsü "PİŞMANİYE" 8 Mayıs - 27 Haziran 2011 Kufsad, Kale Sanat Galerisi Kuşadası-Türkiye
2011 Art Carnuntum Projesi Silk Road Meets Amber Road Izmit "Nicomedia" in Carnuntum/ Story of a Labour Photo Exhibition Archaeological Museum Viyana - Avusturya
2011 Bir Emeğin Öyküsü Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Eskişehir-Türkiye
2010 Akbank Sanat Bir Emeğin Öyküsü İfsak 22. İstanbul Fotoğraf Günleri- Taksim -İstanbul-Türkiye
2010- Bir Emeğin Öyküsü Pişmaniye Kocaeli Fuar Müdürlüğü Pişmaniye Festivali Özel Sergi - Kocaeli-Türkiye 

Eserleri Avrupa ülkeleri koleksiyonlarına giren Özevin, Türkiye'de  görsel sanatların entelektüel kesiminin eserlerine ilgi gösterdiğini belirtiyor.

Contact www.semaozevin.com

https://www.youtube.com/user/semaozevin/videos